Kvety na tanieri

Kvety rozličných rastlín sa používali už v kuchyniach starovekých národov. Celistvé kvety, alebo len ich časti, najmä farebné lupienky, dodajú pripraveným pokrmom zaujímavú chuť a zároveň ich dekorujú. Väčšinu z nich si môžete vypestovať v záhrade, alebo dokonca na balkóne.

Nie je to zložité. Stačí si vyhradiť v záhrade, ideálne v úžitkovej časti, prípadne pri bylinkovom záhone, kúsok miesta a sem rastliny postupne vysádzať alebo vysievať. Ak máte dostatok miesta, môžete si založiť aj záhon, v ktorom sústredíte trváce druhy rastlín s jedlými kvetmi, a k nim pridáte jednoročné rastliny. Dôležité je, aby išlo o miesto s priepustnou a výživnou pôdou, najlepšie slnečné. Práve slnečné lúče sú predpokladom na to, aby kvety mali dostatok aromatických látok a boli chuťovo kvalitné.

Príprava pôdy

Začať so zakladaním záhona môžete už skoro na jar. Stačí pôdu dôkladne a do hĺbky skypriť, zapracovať kompost, vysadiť trváce druhy rastlín, ktoré poskytnú jedlé kvety (napríklad ruže), a postupne počas jari vysiať osivá jednoročných rastlín s jedlými kvetmi. Koncom jari môžete do pôdy vysadiť aj vybrané hľuznaté rastliny, ako napríklad georgíny, ktoré vás jedlými kvetmi zásobia v lete a začiatkom jesene. Obvykle ide o pestovateľsky nenáročné druhy, ktoré rýchlo vyrastú a počas sezóny vám poskytnú množstvo kvetov. Samozrejme, už na začiatku pestovania je dôležité vedieť, že tieto rastliny sa nesmú hnojiť, ani postrekovať chemickými prípravkami. Inak by ich nebolo možné konzumovať. Hnojivá a postreky sa nesmú aplikovať ani na susedných záhonoch. Preto je treba vyberať vždy len také druhy rastlín, ktorým sa vo vašej záhrade bude pravdepodobne dariť a nebudú náchylné na poškodenie chorobami alebo napadnutie škodcami. Pri pestovaní týchto rastlín bude dôležitá pravidelná zálievka, a tiež odstraňovanie odkvitnutých kvetov, ktoré znásobí tvorbu nových.

Ako ich zberať

Paleta jedlých kvetov je prekvapivo široká. Na použitie v kuchyni sú vo všeobecnosti najvhodnejšie kvety z vlastnej záhrady, prípadne niektoré kvety z voľnej prírody. Na tento účel sa kvety zberajú ráno, prípadne tesne pred použitím, aby neboli zvädnuté. Dôležité je ich vždy dobre umyť, prípadne na chvíľu ponoriť do studenej slanej vody, nechať odkvapkať a osušiť. Ideálne je zberať kvety vo vysokom štádiu zrelosti, kedy je predpoklad, že obsahujú najviac aromatických látok. V prípade, že kvety nebudú určené na okamžité použitie, je dobré ich skladovať v chladničke na vlhkom papieri alebo v mikroténovom vrecku.

Na čo si dať pozor

Na konzumáciu či dekorovanie nie sú vhodné ukážkovo pôsobiace kvety z kvetinárstiev ani záhradníctiev. Existuje pri nich totiž predpoklad, že prišli do kontaktu s agresívnymi chemikáliami alebo boli uskladňované vo vode s prípravkami na predĺženie trvanlivosti. V žiadnom prípade sa na konzumáciu a ani zdobenie jedál nesmú používať kvety jedovatých rastlín – konvaliniek, narcisov, iskerníkov, jesienok, oleandrov, náprstníkov, rododendronov, stračonôžky a pod. Alergici by kvety konzumovať nemali, prípadne by im aspoň mali odstrániť peľové tyčinky.

Široký výber

Na konzumáciu sú vhodné menšie a stredne veľké kvety ruží, sedmokrások, púpavy, kapucínok, nechtíkov, prvosienok, hluchaviek, mečíkov, cukety, sirôtok, fialky, klinčekov, petúnok, levandule, pažítky či boráka. Využiť môžete aj kvetné lupienky slnečnice, ibiša, georgín či chryzantém, ktoré sa bežne konzumujú v Japonsku.

Nepoznané chute

Kvety dodajú jedlám sviežosť a zaujímavosť, no mnohé ukrývajú aj veľmi špeciálne príchute. Tie môžu byť často doposiaľ nepoznané a mimoriadne príjemné. Kvetné lupienky georgín chutia napríklad kyslasto, kvety kapucínky sú pikantné, fialky sladkasté, zvláštnou chuťou sa vyznačujú kvety levandule a nechtíka. Pre deti môže byť ochutnávanie rôznych kvetov v nachystaných dobrotách zábavou a príležitosťou, ako sa viac spojiť s prírodou. Borák, ktorý sa v záhrade vysieva aj sám, je vynikajúci do uhorkových šalátov, kvety kapucínky ozvláštnia dobroty z grilu a mäsové jedlá, puky sedmokrások je zasa možné použiť podobne ako nepravé kapary (nakladajú sa v slanom náleve). Aromatické kvety levandule, ruže či fialky dodajú mnohým dezertom to, čo žiadna iná prísada nedokáže. Pre intenzívnejší účinok je ich ešte možné pár hodín pred podávaním jemne posypať cukrom. Pri dekorovaní a osladzovaní dezertov sú použiteľné aj sladkasté kvety prvosienky či hluchavky, a to nielen v čerstvom, ale aj sušenom stave. Drobné kvietky je možné zakomponovať aj do zemiakov či ryže. Zaujímavo chutia aj lupene ruží poliate čokoládou, kvety sedmokrásky a nechtíka v zdravých polievkach, nátierkach či šalátoch. Jedlá, ktorých súčasťou majú byť jedlé kvety, by nemali byť príliš aromatické ani korenisté. Inak účinok kvetov zanikne. Takisto nie je dobré kombinovať množstvo rôznych druhov kvetov v rámci jedného pokrmu. Kvety jedlám dodajú nielen príjemnú arómu, často sú aj zdrojom vitamínov a ďalších dôležitých látok.

  • 09.02.2018
  • Text: Daniel Košťál
  • Foto: isifa/Shutterstock