06.03.2024 Produkty

Záujem o stavebné sporenie prudko rastie

Výhody stavebného sporenia objavuje čoraz viac ľudí. V minulom roku vzrástol záujem o nové zmluvy takmer o tretinu a výrazne sa tiež zvyšuje suma, ktorú si ľudia na nové bývanie odkladajú.

Rast podporili najmä zvyšujúce sa úrokové sadzby v poslednom období. Množstvo ľudí, ktorí využívajú stavebné sporenie ako vhodný nástroj na financovanie bývania, sa bude aj naďalej zvyšovať.

Počas minulého roka si ľudia uzavreli 70 256 zmlúv stavebného sporenia, čo je o 29 % viac ako v roku 2022. Objem cieľových súm vzrástol o 42 % a presiahol 2 miliardy eur. Záujem o stavebné sporenie pre deti sa v roku 2023 zvýšil ešte výraznejšie. Rodičia uzavreli svojim deťom o 60 % zmlúv stavebného sporenia viac ako v roku 2022.

Rok 2023:

Stavebné sporenie pomáha ľuďom pripravovať sa na vysoké výdavky spojené s kúpou alebo rekonštrukciou ich bývania. Rast úrokových sadzieb na trhu a potreba vlastných zdrojov pri kúpe nehnuteľnosti prostredníctvom hypotéky spôsobili, že dnes už sa málokto môže spoliehať iba na úver pri financovaní bývania. Na druhej strane, zmeny úrokových sadzieb zvýhodnili ľudí, ktorí si sporia. Stále viac ľudí preto vyhľadáva stavebné sporenie ako vhodný nástroj na financovanie vlastného bývania.

Záujem o stavebné sporenie bude pravdepodobne rásť aj naďalej. Okrem výhodného úročenia vkladov ho môže podporiť aj zmena podmienok, ktoré je potrebné splniť na získanie štátnej prémie. Aby stavebný sporiteľ získal 70 eur v podobe štátnej prémie, je potrebné vložiť v roku 2024 na stavebné sporenie 1 000 eur, čo je výrazne menej oproti sume 2 800 eur v roku 2023. Výška štátnej prémie tak môže dosiahnuť až 7 % z ročného vkladu.

Nárok na štátnu prémiu má stavebný sporiteľ, ak jeho priemerný mesačný hrubý príjem za kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, za ktorý sa uplatňuje nárok na štátnu prémiu, neprekročil 1,3 násobok priemernej mzdy v hospodárstve. Deti do 18 rokov majú nárok na štátnu prémiu bez skúmania príjmu rodičov, resp. zákonných zástupcov.

Podobné články

01.02.2024 Produkty
Štátna prémia v roku 2024 ešte výhodnejšia
Nový rok priniesol pre stavebných sporiteľov pozitívnu zmenu. Zmenili sa totiž podmienky na získanie štátnej prémie a splniť ich je o niečo jednoduchšie.
Čítať viac
29.04.2020 Produkty
Poistenie v čase pandémie ochorenia COVID-19
Prečítajte si, čo všetko je dobré vedieť o poistení v čase pandémie ochorenia COVID-19
Čítať viac