25.05.2022

Deti z detských domovov ukázali veľký talent a nadanie. Vďaka podpore budú mať štart do života jednoduchší

Druhý ročník projektu, ktorý organizuje Prvá stavebná sporiteľňa už pozná svojich víťazov. Odbornú porotu najviac zaujal študent strednej odbornej školy pedagogickej Patrik Havran.

Deti, ktoré vyrastajú bez rodičov to majú pri štarte do samostatného života ťažšie, ako ich rovesníci z úplných rodín. Napriek tomu, že mnohé z nich majú talent a nadanie, stretávajú sa na ceste do dospelosti s mnohými prekážkami. Projekt „Predveď svoj talent a my ti pomôžeme  splniť tvoj sen o vlastnom bývaní“  si kladie za cieľ im túto cestu uľahčiť. Druhý ročník projektu, ktorý organizuje Prvá stavebná sporiteľňa už pozná svojich víťazov.  Odbornú porotu najviac zaujal študent strednej odbornej školy pedagogickej Patrik Havran.

Vo finále druhého ročníka projektu Predveď svoj talent sa stretlo 11 mladých ľudí, ktorí bývajú alebo bývali v Centrách pre deti a rodiny, alebo v Domove na polceste a už onedlho sa budú musieť postaviť na vlastné nohy. Ich úlohou je ukázať, v čom sú dobrí a ako chcú svoj talent ďalej rozvíjať. Nemajú pritom stanovené žiadne obmedzenia, je iba na nich, aby svoj talent popísali. Či už ide o nadaných tanečníkov alebo programátorov, spevákov či matematikov.

Ak má niekto talent a má možnosť na ňom pracovať a rozvíjať ho, môže v živote veľa dokázať. Cieľom tohto projektu je nadaných mladých ľudí nájsť a aktívne podporiť v ich ďalšom živote,“ hovorí David Marwan, člen predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne, ktorý aktívne pôsobí v porote projektu.

Porotu najviac zaujal Patrik Havran z Bernolákova, ktorý je v maturitnom ročníku na strednej odbornej škole pedagogickej. Jeho talent je špecifický – je to samostatnosť a cieľavedomosť.  Napriek tomu, že má iba 19 rokov, už dva roky býva sám v byte Centra pre deti a rodinu, samostatne sa stará o domácnosť a vďaka brigádam si vie finančne prilepšiť a dokonca aj ušetriť na budúcnosť. Po maturite sa chce popri práci naďalej vzdelávať a jeho cieľom je stať sa vychovávateľom v Centre pre deti a rodinu.

Druhé miesto získala Kristína Lakatošová zo Slovenského Nového Mesta. Má nadanie na prácu s deťmi a tomu sa chce venovať aj v budúcnosti. Pre deti  rada vymýšľa rôzne aktivity, aby svoj čas trávili plnohodnotne a rozvíjali sa. Venuje sa  aj svojmu synčekovi, ktorému chce dopriať rodinné zázemie plné lásky. Jej najbližším cieľom je zmaturovať a nájsť si prácu, ktorá by ju bavila, napríklad ako asistentka v materskej škole.

Na treťom mieste sa umiestnil Otto György z Tornale –  kaderník, ktorý miluje módu a šaty aj sám navrhuje. Pomocou návrhov módneho oblečenia sa snaží  ukázať svoju jedinečnosť. Baví ho šitie a hra s farbami. Jeho cieľom je stať sa dobrým kaderníkom, chce však tiež v budúcnosti pomáhať deťom, ktoré vyrastajú v Centrách pre deti a rodiny.

Trojica najtalentovanejších mladých ľudí získala podporu vo forme odborného mentoringu od ambasádorky projektu a predsedníčky odbornej poroty Renáty Názlerovej, ktorý im pomôže pri štarte do života a rozvoji talentu, notebooky a iné vecné ceny ako aj účet stavebného sporenia s veľmi zaujímavým finančným príspevkom, ktorý môže vytvoriť základ pre ich budúce vlastné bývanie.

Porota však neostala iba pri troch ocenených. Vďaka svojmu talentu si výkonný počítač odniesla aj budúca humanitárna pracovníčka Andrea Balogová a aktívna študentka pedagogickej školy Nikola Cicková.

Každý talent by mal mať podmienky na to, aby mohol rásť. Deti, ktoré vyrastajú bez rodičov však mnohokrát nemajú rovnaké možnosti ako ich rovesníci. Dnes sme videli šikovných mladých ľudí, ktorí majú chuť na sebe pracovať a cieľ zlepšovať sa. Som rada, že aj vďaka tomuto projektu im dokážeme pomôcť,“ hovorí Renáta Názlerová.

Charitatívny projekt Predveď svoj talent a my ti pomôžeme splniť tvoj sen o vlastnom bývaní je určený mladým ľuďom vo veku od 18 do 25 rokov, ktorí bývajú alebo bývali v Centrách pre deti a rodiny, alebo v Domove na polceste na území Slovenskej republiky.

Pozvanie do odbornej poroty prijali spolu s Renátou Názlerovou a Davidom Marwanom aj zástupcovia Centier pre deti a rodiny Timea Selnekovičová a Oľga Belianska, Rozália Sáhóová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny a Ladislava Cengelová, generálna riaditeľka sekcie bytovej politiky, stavebníctva a mestského rozvoja Ministerstvá dopravy a výstavby Slovenskej republiky.