Keď začne grilovacia sezóna

Nad záhradami sa dvíha dym, v okolí sa vznáša vôňa pečeného mäsa či zeleniny a my vieme, že je tu. Grilovacia sezóna! Ako správni labužníci by sme však mali o grilovaní čo-to vedieť. Ako grilovať zdravo, aký gril si vôbec vybrať a ako ho potom udržiavať?

Začnime pekne od začiatku, s výberom správneho grilu. V dnešnej dobe je ponuka grilov naozaj široká. Je len na vás, ktorý uprednostníte. Pri kúpe grilu by ste však mali určite zvážiť viacero aspektov.

Na začiatku vyberania

Nad čím sa treba zamyslieť? Do úvahy môžete vziať i to, aký gril sa hodí k vášmu typu bývania, tam by ste však s premýšľaním o vhodnom grile prestať nemali. Kde najčastejšie grilujete? Vonku či vo vnútri? Je pre vás dôležitá ekológia? Budete sa musieť rozhodnúť, aký zdroj energie bude zariadenie využívať. Plyn, elektriku alebo drevené uhlie? Takisto bude dôležité vedieť, pre koľko osôb budete zvyčajne grilovať, a podľa toho určiť správnu veľkosť grilovacej plochy. Treba premyslieť aj miesto na grilovanie. Ak chcete grilovať i vo vnútri, napríklad v altánku, pravdepodobne uprednostníte elektrický alebo plynový gril. Pri výbere grilu zvážte, ako dlho vám bude trvať gril pripraviť a spojazdniť a ako dlho ho bude treba po grilovaní čistiť. Dokážete gril servisovať? Sú k nemu dostupné náhradné diely? Kde budete gril skladovať mimo sezóny? Je možné s ním ľahko manipulovať? Toto všetko sú otázky, ktoré by ste si pred kúpou mali položiť. A samozrejme, ako takmer pri všetkom, oplatí sa radšej investovať do kvalitného produktu, ktorý si svoje vlastnosti udrží dlho, než riskovať kúpu lacnejšieho zariadenia, ktoré vás sklame.

Aký typ grilu je pre vás najvhodnejší

Pripravili sme stručný prehľad vlastností, ktorý vám pomôže zorientovať sa.

 

Plynové grily
Ich výhodou je dostupnosť. Tieto grily sú určené výhradne na vonkajšie grilovanie, zdrojom energie je propán-bután. Ich plusom je bezpečnosť, čistota, rýchlosť spojazdnenia, jednoduchá údržba a nenáročné čistenie. Navyše vám nehrozí žiaden dym ani pripálené mäso. Moderné plynové grily sú vybavené ovládacími gombíkmi, a tak je možné ich pohodlne regulovať.

 

Lávové grily
Sú to plynové grily, ktoré majú v spodnej časti umiestnené lávové kamene. Kamene sa rozhorúčia na vysokú teplotu, preto je výsledok grilovania podobný ako pri grilovaní na drevenom uhlí. Lávové kamene sú však praktickejšie, ich povrch totiž vstrebáva veľké množstvo tuku odkvapkávajúceho z grilovaného mäsa.

Vďaka tomu je toto grilovanie ekologickejšie a aj zdravšie.

 

Elektrické grily
Sú vhodné aj na menšie grilovačky na terasách či balkónoch, ale i v menších záhradách. Pri tomto grilovaní totiž nevzniká dym, ktorý by mohol obťažovať susedov. Grilovanie na tomto type grilu je aj pomerne zdravé a ekologické – horúca elektrická špirála má samočistiaci efekt, tuk od nej doslova „odskakuje“ do zbernej vane. Čistenie elektrického grilu je jednoduché. Tento gril si môžete zadovážiť aj v BBQ verzii – s väčšou grilovacou plochou. Oceníte ju najmä pri väčších grilovačkách, pri ktorých potrebujete pripraviť viac kúskov mäsa, rýb či zeleniny naraz.

 

Grily na drevené uhlie
Grily na drevené uhlie sú veľmi obľúbené, najmä pre svoju atmosféru a univerzálnosť. Mnoho ľudí stále tvrdí, že im najviac chutí jedlo ugrilované na drevenom uhlí. V niektorých prípadoch sú grily na drevené uhlie dokonca vybavené poklopom, vďaka čomu sa na nich dá grilovať po celý rok. Ak je gril na drevené uhlie kvalitný, umožňuje aj takzvané nepriame grilovanie. To je proces, ktorý sa podobá príprave jedla v teplovzdušnej rúre, umožňuje grilovať i väčšie druhy mäsa ako napríklad šunku,
moriaka či kura. Treba však povedať, že grilovanie na dreve je menej ekologické ako na plynovom či elektrickom grile. Uhlie totiž uvoľňuje stonásobne viac oxidu uhoľnatého než plyn.

 

Eko grily
V súčasnosti získavajú čoraz viac popularity aj infračervené grily. Zvyčajne sú pomerne drahé a až donedávna ich používali najmä reštaurácie. Pre domáce grilovanie to bol nedostupný luxus. Vďaka vývoju technológií je dnes už všetko inak. A prečo si vybrať práve infračervený gril? Dokáže vytvoriť oveľa vyššie teploty ako bežné grily a potraviny ugriluje rýchlejšie. Tento typ grilovania si však vyžaduje určitú prax. Niektoré druhy potravín – napríklad zelenina alebo ryby – sa totiž ugrilujú extrémne rýchlo. Treba dbať na to, aby sa pripravované potraviny nespálili.

Grilovací kútik

Ideálnym miestom na vytvorenie grilovacieho kútika vo vašej záhrade bude záveterná časť pozemku, ktorá sa nachádza v dostatočnej vzdialenosti od domu a od nízkorastúcich stromov (najmä tých ihličnatých). Samozrejme, musíte brať ohľad aj na to, aby ste dymom neznepríjemňovali život susedom. Preto sa treba zaoberať aj otázkou, či postaviť grilovací kútik. Zvážte, čo vám umožňuje terén a ostatné stavby, ktoré na pozemku stoja. Výhodou zastrešeného kútika je to, že ponúka možnosť grilovať počas akéhokoľvek počasia. Nemusíte sa báť, že vám grilovačku prekazí letná búrka. Grilovací kútik si môžete zariadiť štýlovým záhradným nábytkom a vytvoriť tak zónu, v ktorej si po príprave jedla príjemne oddýchnete spolu s vašimi hosťmi.

Otvorené ohnisko?!

Svoju renesanciu dnes zažíva aj otvorené ohnisko. Oproti záhradnému kozubu či klasickému grilu má tú výhodu, že na ňom môžete okrem pečenia, opekania, grilovania aj variť. Napríklad obľúbený kotlíkový guláš. Navyše, ohnisko môže byť aj mimoriadne štýlovým doplnkom vašej záhrady. Je mnoho spôsobov, ako môže otvorené ohnisko vyzerať. Uprednostníte ohnisko zapustené do zeme, vymurované, kamenné, alebo radšej prenosné plechové? Na ňom môžete s použitím grilovacej mriežky aj pohodlne grilovať. V pahrebe si zase upečiete zemiaky či niektoré druhy zeleniny.

Údržba je základ

Kvalitná údržba grilu je jedným zo základných faktorov, ktoré prispievajú k tomu, že vám gril bude slúžiť čo najdlhšie. Ako teda zabezpečiť dobrú starostlivosť o gril? V prvom rade, ak používate gril na drevené uhlie, po každom použití je nutné vysypať popol. Okrem popola sa v priestore pod roštom môže nachádzať aj tuk z jedla, prípadne zvyšky pokrmov. Tie treba, samozrejme, odstrániť. Pri opätovnom rozpálení grilu by ich horením mohol vznikať nepríjemný zápach a mohli by sa vytvárať i karcinogénne látky. Tento priestor je potrebné vyčistiť aj pri plynovom grile. Čistenie však bude jednoduchšie, pretože mnohé moderné grily umožňujú jednotlivé časti odňať. Po každom grilovaní by ste mali očistiť aj rošt. A najlepšie urobíte, keď nečistoty odstránite ešte kým idú z povrchu ľahko dole. Nenechávajte ich zaschnúť. Ak čistenie zanedbáte, pri opakovanom použití grilu sa zvyšky jedla a tuku na rošte doslova „zapečú“. Pokiaľ budete gril čistiť po každom grilovaní, na údržbu vám postačí aj obyčajná mokrá handrička. Ak je však znečistenie väčšie, použite kefu a prípravok na čistenie grilu. Odmastenie nie je síce potrebné vykonávať po každom grilovaní, ale určite naň nezabúdajte. Plochu a telo grilu odmastite špeciálnym prípravkom určeným na tento účel. Následne nezabudnite plochu dôkladne opláchnuť vodou. Zvyšky prípravkov by sa totiž mohli do jedla vsiaknuť.

  • 01.08.2017
  • Text: Lucia Čarná
  • Foto: isifa/Shutterstock