Bylinky - tradičné aj netradičné

Bylinky sú čoraz obľúbenejšou súčasťou mestských aj vidieckych záhrad. Ich ponuka sa v posledných rokoch zaujímavo rozšírila. Prinášajú úžitok aj okrasu a ich pestovanie nie je ani príliš zložité. Je im však treba vyhradiť priestor.

Najlepšie urobíte, ak si v záhrade vytvoríte samostatný bylinkový záhon, v ktorom želané druhy byliniek sústredíte. Pri výbere konkrétnych druhov byliniek by ste mali zohľadniť podmienky miesta, na ktoré sa ich chystáte vysádzať.

Slnečné a teplé miesto

Väčšina byliniek a korenín si žiada slnečné a teplé miesto s priepustnou pôdou. Ideálne je, ak svetlo k rastlinám prichádza zo všetkých strán. Niektorým – napríklad mäte či petržlenu – sa však bude dariť i v polotieni s humóznou a vlhkou pôdou. Ak máte k dispozícii iba menší záhon, vyberte si zopár druhov byliniek a z každej vysaďte jeden kus. Pokiaľ máte miesta viac, môžete pri vysádzaní vytvárať trsy. Z jedného druhu vysaďte vo vhodnom rozstupe aj tri či viac kusov. Bylinkový záhon môžete vytvoriť aj v úžitkovej časti záhrady. Zaujímavou možnosťou je vytvorenie bylinkovej špirály, v ktorej sa bude dariť rôznym druhom byliniek. Špirála totiž dokáže zahrnúť niekoľko odlišných vegetačných zón. Takisto môžete bylinky zakomponovať do záhonov s okrasnými rastlinami – medzi ruže, do záhonov s trvalkami, aj do štrkových plôch, kvetinových múrikov či dokonca do skaliek. Tam však zvoľte skôr nižšie, kompaktnejšie druhy byliniek. Ak bylinky vysadíte do záhonu s okrasnými trávami, dosiahnete zaujímavý estetický efekt. Väčšina byliniek s nimi navyše zdieľa rovnaké pestovateľské požiadavky. Samozrejme, treba dôkladne zvážiť výber konkrétnych druhov aj kultivarov. Široké možnosti ponúka napríklad šalvia.

Tip:

Bylinky vyniknú vo vidieckej aj modernej mestskej záhrade. Kým na vidieku upúta pozornosť najmä pestrá výsadba, v meste je to skôr striedmosť.

A čo extrémnejšie miesta?

Keďže bylinky sú pestovateľsky nenáročné, mnohým z nich sa dobre darí aj v extrémnejších podmienkach. Dokážu prosperovať aj na veterných a suchších miestach, na prudkých svahoch, v átriách, v kamenistej pôde, v užších záhonoch či na veľmi slnečných miestach. Efektne pôsobí, ak sú vysadené v okolí chodníkov, kde pri prechádzaní a dotyku uvoľnia príjemnú arómu. Avšak aj pestovanie byliniek má svoje špecifiká. Menej vhodná je pre ne napríklad pôda v okolí jazierok a umelých potokov. Nedarí sa im ani v trvale zamokrenej pôde, v úplnom tieni a v susedstve plytko koreniacich drevín.

Užitoční pomocníci

Bylinky majú veľa predností, z ktorých mnohé ešte iba objavujeme. Jednou z ich najväčších výhod je, že dokážu okolité rastliny ochrániť pred agresívnymi škodcami a dokonca aj pred niektorými chorobami. V záhrade potom nie je potrebné vo veľkom rozsahu aplikovať chemické postreky. Ideálnou bylinkou je z tohto hľadiska levanduľa, saturejka, ale aj bazalka. Rozrastené bylinky dokážu odpudiť aj dotieravý hmyz. Oceníme to najmä v prípade, že sú vysadené v blízkosti terás a odpočívadiel. Spoľahlivým odpudzovačom je rozmarín, no dobre účinkuje i mäta, levanduľa, a z exotickejších rastlín eukalyptus. Bylinky ocení aj užitočný hmyz, ktorý je mimoriadne prospešný najmä v ekologických záhradách. Okrem levandule je pre užitočný hmyz veľkým lákadlom najmä pamajorán či šalvia.

Tip:

Bylinky priestor záhrady nádherne prevoňajú. Záhradná aromaterapia je dnes v kurze.

Ktoré si vybrať?

Ponuka byliniek je dnes naozaj široká. Okrem klasiky, akou je napríklad tymián, šalvia, pamajorán či mäta, si zaslúžia pozornosť aj menej známe, ba takmer zabudnuté bylinky (šťaveľ, potočnica, trebuľka). Šťaveľ dodá zaujímavú chuť mäsu, šalátom aj polievkam, pikantná potočnica sa hodí na dochutenie šalátov, sendvičov a na ozdobovanie jedál, trebuľka ochutí syry, omáčky, francúzske jedlá, ryby, omelety a šaláty. Najlepšie urobíte, ak si paletu byliniek vyskladáte podľa účelu, ktorý by mali spĺňať. Ten, kto veľa a rád varí, využije petržlen záhradný, pamajorán obyčajný, šalviu lekársku, saturejku záhradnú, rozmarín, ligurček, pažítku, dúšku tymianovú, z jednoročných byliniek bazalku, koriander či kôpor. Ak si chcete vyrábať liečivé prípravky, oceníte najmä mätu, medovku, rumanček, repík, šalviu, nechtík alebo yzop. Lístky mäty a medovky, ale i mladé kvety levandule využijete aj pri príprave miešaných nealkoholických nápojov a zdobení dezertov. Z menej známych byliniek je čoraz viac populárny borák. Jeho kvety slúžia na dekoráciu jedál a dobre ochutia napríklad uhorkový šalát. Čínska pažítka zasa poslúži ako náhrada cesnaku a slamihou dochutíte orientálne jedlá, hydinu, ryby, no môžete ju pridať aj do grilovacích marinád.


Poslúžia aj v kuchyni

Bylinky majú široké praktické využitie aj v kuchyni. Čerstvú vňať, ktorú si nazbierate, môžete použiť pri príprave rôznych jedál a nápojov. Využijete ju pri výrobe bylinkových masiel, koreninových zmesí, pri grilovaní, ale aj pri príprave šalátov či čerstvých letných limonád (mäta, medovka, levanduľa). Ďalšou možnosťou je vňať, prípadne len listy či kvety, nasušiť. Bylinky zbierajte počas slnečných a suchších dní. Najviac hodnotných látok majú začiatkom leta. Vytvorte si menšie zväzky, pevne ich zviažte motúzom a zavesené na svetlom a vzdušnom mieste ich nechajte sušiť. Vyhnite sa tomu, aby na bylinky pri sušení dopadali priame slnečné lúče. Po usušení ich uskladnite v papierových vreckách, ktoré si dobre označíte. V čerstvom alebo sušenom stave vám bylinky poslúžia aj na výrobu čajov, tinktúr, olejov, mydiel, mastí a obkladov.

Vyskúšajte exotiku

Perila

V Japonsku je to mimoriadne obľúbená bylinka, neodmysliteľná súčasť sushi. Ide o jednoročnú rastlinu, ktorá sa dá výborne pestovať aj v záhradách na Slovensku. Môžete si vybrať z druhov, ktoré majú zelené alebo purpurové listy. Perilu využijete pri príprave šalátov a rybích pokrmov.

 

Agastache

Ide o atraktívnu kvitnúcu rastlinu, ktorá je nielen dekoratívna, ale aj užitočná. Bežne ju možno pestovať v záhrade, kde sa nádherne rozrastie. Pochádza z Ameriky a jej listy sú príjemne aromatické, s typicky anízovou chuťou. Dajú sa použiť na dochutenie letných šalátov, takisto si z nich pripravíte výborný čaj.

 

 

Olivová tráva

Atraktívna aromatická trvalka s jemnými svetlozelenými listami. Dá sa pestovať na slnečných a suchších miestach s priepustnou pôdou, v skalkách a štrkových záhonoch. Používajú sa mladé výhonky vňate, najmä pri príprave stredomorských jedál. Ochutí šaláty, rajčiny a jedlá z nich, omáčky a syry.

  • 01.08.2017
  • Text: Daniel Košťál
  • Foto: isifa/Shutterstock a autor