Byt zmenený na nepoznanie

Väčšina z nás sníva o veľkej kúpeľni s oknami. Ale ak nebývame v rodinnom dome alebo v novostavbe, na priestrannú a presvetlenú kúpeľňu môžeme zabudnúť. Ani pri staršom panelákovom byte však nie je všetko stratené! Najmä, ak sa pri jeho rekonštrukcii mení i dispozičné riešenie.

A práve byt, ktorý prešiel takouto zaujímavou premenou, sme navštívili nedávno na Laboreckej ulici v Humennom. Nachádza sa na Sídlisku III, v klasickom panelovom dome postavenom v polovici 70. rokov. Majiteľ bytu Karol Maturkanič tu žije od detstva. Keď sa jeho rodičia presťahovali do vedľajšieho bytového domu, rozhodol sa pôvodný rodičovský byt zrekonštruovať. A zmenil ho naozaj na nepoznanie...

Úplne nový byt

„Rodičom som kúpil menší byt v susednej bytovke a tento som prerobil tak, aby vyhovoval našim predstavám,“ víta nás u seba doma Karol Maturkanič, ktorý v byte žije s priateľkou Nikolou. Trojizbový byt s rozlohou 68 m2 prešiel síce obnovou len minulý rok, ale prerábke predchádzala poctivá príprava. „Vopred som nakúpil sanitu, obklady, plávajúce podlahy, aj kúpeľňovú zostavu. Keď sme začali rekonštruovať, mali sme teda už s čím pracovať,“ hovorí majiteľ a vysvetľuje, že v pôvodnom byte vyzeralo všetko úplne inak. „Pôsobí to prirodzene, a pritom je tu vlastne všetko naopak. Keby ste navštívili niektorý susedný byt, alebo by ste si pozreli staršie fotky tohto bytu, ani by ste to tu nespoznali,“ tvrdí a my mu musíme dať za pravdu, pretože vzápätí nám susedia dovolili nahliadnuť do bytu, v ktorom sa dispozícia ešte nemenila.

Priečka preč!

Hlavnú časť vynoveného bytu tvorí obývacia izba prepojená s kuchyňou. Na mieste, kde je dnes kuchyňa, bola kedysi kúpeľňa. Od obývacej izby ju pôvodne oddeľovala chodbička a priečka. Nenosnú deliacu priečku majiteľ tohto bytu vybúral. Získal tak veľký otvorený priestor, presne taký, aký v súčasnosti obľubujú mladí ľudia, ktorí sa sťahujú do novostavieb. „Na začiatku sme mali úplne inú predstavu. Pôvodne to mal byť štandardný byt, v stene sme chceli len urobiť otvor a vybudovať tam barový pult. Odborníčka nás však upozornila na možnosť takéhoto riešenia. Napokon sme sa teda rozhodli inak,“ vysvetľuje Karol Maturkanič a hneď dodáva, že neoľutovali. Vďaka odvážnemu rozhodnutiu získali moderný presvetlený interiér. „Hoci nám pomáhala dizajnérka, farby a materiály sme si vyberali sami,“ upresňuje majiteľ. „Nechceli sme použiť výrazné farby, radšej sme zvolili neutrálne béžové odtiene.“ Podlahy v oboch častiach prepojeného priestoru, pracovné dosky v kuchyni, ale i konferenčný stolík či skrinka pod televízorom sú dokonale zladené – kompaktný dojem priestoru dodáva jednotný drevený dezén, ktorý je na nich použitý. Útulnú atmosféru dotvárajú obklady stien z imitácie svetlého kameňa a pohodlná „L-ková“ sedačka, pri ktorej bolo hlavným kritériom nielen to, aby ladila k interiéru, ale aj to, aby bola ľahko udržiavateľná.

Ako na financovanie

Rovnako, ako sa Karol Maturkanič

pripravoval na samotnú rekonštrukciu,

nič nenechal na náhodu ani v oblasti

financovania. V PSS má uzatvorenú

zmluvu o stavebnom sporení od roku

1995 a dva roky pred rekonštrukciou

na nej aktívne sporil. Sporiteľmi sú aj ostatní

členovia jeho rodiny. Časť rekonštrukcie

rodičovského bytu financoval z vlastných

finančných prostriedkov, na zvyšok

si zobral úver od PSS so založením

nehnuteľnosti, s dobou splatnosti 6 rokov.

Drobná extravagancia

Napriek tomu, že sa mladý pár chcel vyhnúť použitiu výrazných farieb, čosi v interiéri predsa len žiari farbami. V sadrokartónových podhľadoch, ktoré strop znížili o 6 cm, je totiž zabudované LED podsvietenie. A nie hocijaké. „Mení farbu a ovláda sa diaľkovým ovládaním. Najmä večer farby krásne vyniknú. Nezapíname ho však vždy – väčšinou využívame klasické svetlá,“ vysvetľuje majiteľ a jedným dychom upozorňuje, že svietidlá, ktoré vidíme teraz, sú iba dočasným riešením. Čoskoro by ich mali nahradiť nové lustre. LED podsvietenie si však majitelia obľúbili aj v iných miestnostiach – nájdeme ho aj v kúpeľni i na kuchynskej linke. Tam však už farbu nemení.

Kúpeľňa s oknom

Majiteľ bytu má spomienky na priebeh rekonštrukcie, ktorá trvala celkovo mesiac a pol, ešte stále v živej pamäti. „Na nejaký čas, kým prebiehali najhrubšie práce, sme sa museli odsťahovať do garsónky. Nedalo sa tu bývať. No aj keď sme sa sem prisťahovali, ešte mesiac sme fungovali bez kuchynskej linky,“ hovorí. Vďaka architektonickej invencii a vynaloženej práci však v byte vznikla aj skutočná vzácnosť, akú v panelákoch obyčajne nevidno – kúpeľňa s oknom. Miestnosť, v ktorej sa pôvodne nachádzala kuchyňa, nie je sama osebe veľká (má 9,45 m2). No ako neveľká pôsobí len vtedy, keď sa v nej nachádza klasická kuchynská linka a jedálenský stôl. Po vyprázdnení priestoru a rekonštrukcii tu vznikol veľkorysý priestor pre kúpeľňu. Priestrannosť kúpeľne podčiarkujú aj čisté línie, ktoré sa majiteľom podarilo v tejto miestnosti uchovať a béžovo-hnedá farebná kombinácia. O takejto kúpeľni veru sníva nejeden obyvateľ paneláku.

Spálňa a pracovňa

Ďalším bonusom rekonštrukcie je množstvo úložných priestorov, ktoré v byte vznikli – na mieste pôvodnej špajze je teraz napríklad veľká rolldorová skriňa. Aby byt nadobudol svoju súčasnú „uhladenú“ podobu, bolo potrebné na pôvodné nerovné, hrboľaté steny naniesť stierku a steny vyrovnať. Jedinou miestnosťou, ktorá neprešla výraznejšou rekonštrukciou, je spálňa. V tejto izbe sa prerábala iba elektrina v jednej zo stien a v strope. Pôvodné vstavané skrine, ktoré tu zostali, však už čoskoro čaká renovácia – majitelia na nich vymenia dvere za nové. Aj napriek tomu, že spálňa nebola rekonštruovaná a nachádza sa tu i pôvodná podlaha, ani táto miestnosť nie je so zvyškom bytu v nesúlade. Opäť sa tu totiž objavuje kombinácia dreva, kovu a zemitých farieb. Jednu zo stien majitelia navyše oživili tapetou. A čo tretia izba? Bývalá detská izba, do ktorej sa, rovnako ako do spálne, vchádza z obývačko-kuchyne, dnes slúži ako pracovňa a ako domáci „minisalón“ pani Nikoly, ktorá v ňom robí gélové nechty. A čo je zaujímavé, aj tu nájdeme sadrokartónové podhľady. Tieto však vytvoril ešte pred 15 rokmi majiteľ bytu, a na rozdiel od podhľadov v obývačke majú zložitejšiu geometrickú štruktúru.

Kráľovstvo Žofrého

Pracovňa a presklený balkón sú kráľovstvom kocúrika Žofrého. Na balkóne, ktorý sa pýši elegantnou podlahou z imitácie žuly, má 6-ročný Žofré svoju preliezačku-škrabadlo. Z neho rád pozoruje okolitý svet. „Balkón sme dali zaskliť najmä kvôli nemu. Pôvodne sme snívali skôr o francúzskych oknách, ktoré by interiér ešte viac presvetlili. No v tom čase už bol dom zateplený, preto to nebolo možné. Našťastie sa aspoň dajú všetky sklá stiahnuť na jednu stranu.“ Presklenie má ale aj ďalšie výhody. Keďže byt je otočený na juhozápad a je slnečný, keď sa v chladnejších dňoch slnko opiera o sklo, majitelia môžu pokojne stiahnuť kúrenie na minimum. Bývanie v tomto byte si mladý sympatický pár nevie vynachváliť z mnohých spomenutých dôvodov. Všetko to úsilie a práca teda napokon stáli za to. „Býva sa nám tu dobre a zatiaľ sa nikam inam nechystáme,“ s úsmevom sa s nami lúči spokojný pár z Humenného.

  • 16.02.2017
  • Text: Lenka Krištofová
  • Foto: Miroslav Pochyba