01.08.2019 Produkty

Renovujte s rozumom ako Hučkovci. Dá sa to!

Ak vlastníte starší rodinný dom, určite bude pre vás projekt RenovActive Slovensko nielen inšpiráciou, ale hlavne riešením.

Na Slovensku je vraj až 800-tisíc rodinných domov, z ktorých je zrekonštruovaná len niečo viac ako tretina. Čo robiť, aby sme sa nemuseli stále viac zadlžovať ? Ako by sme mohli využiť potenciál mnohých rodinných domov, ktoré sa na Slovensku postavili v 60-tych a 70-tych rokoch? Poradí nám projekt RenovActive Slovensko, ktorý nám predvedie, ako má vyzerať vydarený renovačný proces. A to za asistencie Prvej stavebnej sporiteľne, ktorá je špecialistom na financovanie bývania.

Vedeli ste o tom, že každý šiesty Slovák sa sťažuje na to, že mu nevyhovujú podmienky v budove, v ktorej žije? Nepozdáva sa nám nadmerná vlhkosť, zlé svetlo či nedostatočné kúrenie. Takéto sú výsledky medzinárodnej štúdie s názvom Healthy Home Barometer 2017.  A keďže až polovica Slovákov žije v rodinných domoch, na scénu nastúpil projekt, ktorý chce u nás spustiť vlnu ich moderných rekonštrukcií – RenovActive Slovensko.  „Našim cieľom je ukázať finančne dostupné možnosti rekonštrukcie v zmysle zdravého bývania v slovenských pomeroch,“ tvrdí Petr Král, marketingový manažér spoločnosti VELUX pre Slovensko, ktorá je iniciátorom tohto projektu. Vzorová renovácia má tiež majiteľom rodinných domov predviesť, že nové a zdravé bývanie sa dá získať za rozumné peniaze. A práve toto ponúka záujemcom Prvá stavebná sporiteľňa v podobe úveru na financovanie výstavby ale aj prestavby rodinného domu. Maximálna výška takéhoto úveru je až 170 000 € na jednu zmluvu o stavebnom sporení. PSS-ka garantuje aj fixáciu priaznivej úrokovej sadzby až na 5 rokov a pri nečakaných životných situáciách je tu možnosť odkladu splátok.

Zvíťazila štvorčlenná rodina zo Šale
Keď sa rozhodlo, že sa na Slovensku pristúpi k vzorovej rekonštrukcii, hľadali sa vhodní adepti, ktorí by patrili do kategórie majiteľov rodinných domov, akých je zrejme u nás najviac. To znamená tzv. štvorcových rodinných domov zo 60-tych či 70-tych rokov. Tie sú dnes často v pôvodnom stave, ale bola by veľká škoda nevyužiť ich potenciál. Ambasádormi projektu sa nakoniec stala rodina Hučkovcov zo Šale, ktorá takýto dom zdedila po starých rodičoch. „Odjakživa bolo naším snom bývať v rodinnom dome s nízkou spotrebou energií a s veľkou záhradou, kde by sme sa mohli venovať záhradkárčeniu,“ netají sa pán Hučko. Práve preto do súťaže o rekonštrukciu prihlásili svoj rodinný dom. „Chceli sme ho prerobiť tak, aby bol ohľaduplný k životnému prostrediu. Aj preto nás veľmi nás potešilo, že sme v rámci projektu boli úspešní,“ neskrýva nadšenie hlava rodiny.

Pripravení na sťahovanie
Pán Hučko tvrdí, že práce na projekte idú jedna radosť, ale niečo ich aj nemilo zaskočilo. „Nečakal som, že pri rekonštrukcii vznikne tak veľa odpadu. Snažili sme sa síce zúžitkovať všetko, čo sa dalo, ale množstvo odpadu nás naozaj prekvapilo,“ vysvetlil s tým, že ako človek, ktorý predtým nemal skúsenosti s renováciou domov, toto jednoducho nepredpokladal. Samotná stavba by mala byť kompletne pripravená na bývanie pre mladú rodinu na prelome septembra a októbra. A na čo sa Hučkovci najviac tešia? „Máme 7-ročnú dcérku Kristínku a 14-mesačného Danielka,“ prezradila pani Hučková. Ich dcéra vraj rozhodla, že najočakávanejšou časťou domu bude určite terasa. Ako nádejná speváčka si tam totiž plánuje spraviť pódium na svoje vystúpenia. A na to sa už teraz teší celá rodina.

Čo je to RenovActive Slovensko?
RenovActive Slovensko má Slovákov inšpirovať, ako môžu svoj dom zrenovovať v troch hlavných kategóriách: kvalita bývania, vplyv na životné prostredie a náklady na prevádzku. Záujem o rekonštrukciu svojho bývania pod taktovkou spoločnosti VELUX mali desiatky adeptov z celého Slovenska. Ambasádormi projektu sa napokon stala štvorčlenná rodina Hučkovcov zo Šale.  

Financujte postupne s PSS
Ak ste sa aj vy rozhodli pre rekonštrukciu alebo výstavbu svojho vysnívaného domu, PSS má pre vás riešenie v podobe špecifického úveru s názvom  – „postupné financovanie“. Záložným objektom je v tomto prípade stavba, ktorú práve prestavujete alebo staviate. Financie z úveru budeme uvoľňovať postupne, ako bude váš nový domov rásť. Výška úveru môže byť až 340 000 € na jeden financovaný objekt.

Podobné články

06.03.2024 Produkty
Záujem o stavebné sporenie prudko rastie
Výhody stavebného sporenia objavuje čoraz viac ľudí. V minulom roku vzrástol záujem o nové zmluvy takmer o tretinu a výrazne sa tiež zvyšuje suma, ktorú si ľudia na nové bývanie odkladajú.
Čítať viac
01.02.2024 Produkty
Štátna prémia v roku 2024 ešte výhodnejšia
Nový rok priniesol pre stavebných sporiteľov pozitívnu zmenu. Zmenili sa totiž podmienky na získanie štátnej prémie a splniť ich je o niečo jednoduchšie.
Čítať viac